3.1 Je bent uitgenodigd voor een gesprek

Wat ga je doen?

Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, best spannend.
Wanneer je een gesprek eerst een paar keer (serieus) oefent, weet je hoe het zou kunnen verlopen en kun je je ook beter voorbereiden.

Kijk eerst eens naar deze video:

https://www.youtube.com/watch?v=gzuQBxorkb4&feature=youtu.be

Het kan natuurlijk zijn dat je nog helemaal niet gaat solliciteren, gebruik dan deze opdracht om te oefenen.
Je gebruikt daarvoor deze eindopdracht die je al gedaan hebt.

 

pinOpdracht: Bereid je voor

Maak een “spiekbriefje” …

 1. Zoek het bedrijf op op Internet.
  Je kunt dat natuurlijk doen door de website van het bedrijf te bezoeken, maar ook door gewoon het bedrijf te Googelen. Natuurlijk komt de website van het bedrijf als eerste resultaat, maar er zijn altijd meer links die misschien meer over de mensen die bij het bedrijf werken vertellen.
 2. Zoek eens op LinkedIn naar mensen die bij het bedrijf werken. Zij gaan jou ook opzoeken op internet, dan kun jij dat ook naar hen doen.
 3. Bedenk 3 vragen die jij aan de mensen van het bedrijf zou willen stellen.
  Let op: die gaan niet over wat je gaat verdienen en wanneer je moet werken (hoeveel uur en op welke tijden). Deze vragen gaan bijvoorbeeld over of er leuke dingen met de collega’s gedaan worden. Of je kunt blijven leren en waar je met vragen naartoe kunt. Wordt je goed ingewerkt en de eerste tijd geholpen? Schrijf dit op een “spiekbriefje”
 4. Bereid ook het einde van het gesprek voor. Bedenk een vraag  over bijvoorbeeld  het vervolg van de sollicitatie. Hoe je op de hoogte gebracht wordt van de uitkomst.
 5. Je mag (zeker als je nog niet zo vaak gesolliciteerd hebt) ook vragen stellen over het gesprek zelf aan de mensen waarmee je het gesprek had. Bijvoorbeeld of zij nog feedback en tips voor je hebben.
  Als je dat vast op je spiekbriefje schrijft kun je dat ook niet vergeten.
 6. Denk na over vragen die jij vanuit je persoonlijke sfeer niet zou willen beantwoorden. Schrijf die ook op het spiekbriefje.

Bewaar het spiekbriefje goed, je hebt het nodig bij de volgende opdracht!