2.7 E-mail tips en trucs

Wat ga je doen?

Je solliciteert niet meer met een handgeschreven brief die je in een envelop stopt mailen per post verstuurd. Vaak kun je bij een vacature direct solliciteren door op een knop te drukken. Vaker nog staat er een e-mail adres waar je je motivatiebrief en de Curriculum Vitae (CV) naartoe moet sturen.

Hier volgen een aantal tips over het versturen van een goede email.

 1. Heb je een goed e-mailadres?
  Vaak heb je dat al veel eerder aangemaakt en vond je het leuk om er een beetje speelse naam aan te geven. Er zijn dus heel veel grappige e-mailadressen te bedenken. (Soepkip@……nl, ikvoerniksuit@….com, gekkegerrit@…..nl).
  Een goed e-mailadres heeft bij voorkeur jouw eigen naam (voornaam, tussenvoegsel, achternaam). Als je een gek adres hebt is het slim om eerst bij Google, Outlook of jouw eigen provider (Ziggo, KPN, Vodafone) een correct e-mail adres aan te maken.
 2. Goede Onderwerpregel
  In de onderwerpregel verwijs je naar de vacature en de functie.
  Dus bijvoorbeeld: sollicitatie naar de vacature van medewerker …….(hier zet je de functienaam).
 3. Aanhef
  In de vacature staat vaak de naam van de persoon waar je moet solliciteren, of de afdeling (bijvoorbeeld personeelszaken).
  Wanneer je mailt naar een persoon is de aanhef: Geachte heer ….. of Geachte mevrouw.
  Wanneer je mailt naar een afdeling, weet je niet of een mijnheer of mevrouw de mail leest. Dan is het slim om Goedemiddag, Goedemorgen of Goedenavond te gebruiken.
  Heel formeel wordt ook soms de Latijnse aanhef LS (Lectori Salutem = de lezer gegroet) gebruikt.
 4. Tekst van de e-mail.
  Tik de tekst eerst in een tekstverwerker met spellingscontrole, zodat er geen schrijffouten inzitten.Een sollicitatiebrief wordt zoals eerder gezegd bijna niet meer per post verstuurd. Om een goede indruk te maken is dus ook de e-mail waarmee je je motivatie en CV in orde zijn.
 5. Afsluiten van de mail
  Beëindig je mail met de tekst: met vriendelijke groet of als het heel formeel moet Hoogachtend en vervolgens op een nieuwe regel je volledige naam en je telefoonnummer.

Opdracht: Stel een ‘concept’ mail op

Stel een e-mail op net alsof je deze naar een werkgever wilt sturen.
Gebruik daarvoor de tips en trucs van hierboven en voeg je cv en motivatiebrief toe als bijlagen.
Sla je mail op als concept en start met de volgende opdracht.

lightTIP: heb je goed opgelet of de bestandsnamen kloppen en stuur je de PDF’s in plaats van .docx